MAKOVÝ CHEESECAKE
Dříve jsem cheesecake nepekla, protože jsem si myslela, že je to příliš těžké. Opak je ale pravdou. Upekla jsem ho jednou, dvakrát, našla jsem si ten správný poměr a dnes je cheesecake jeden z mých nejoblíbenějších dezertů, a to jak na mlsání, tak na pečení.
Zkuste si ho semnou a uvidíte, že už na dlouho nic jiného péct nebudete. Je to vážně jednoduché, poměrně rychlé a hlavně hoooodně dobré. 🍋
Ingredience:
Korpus:
- 200 g máslových sušenek
- 70 g másla
Korpus:
- 500g lučiny
- 100g zakysané smetany
- 3 vejce
- 1 žloutek
- 120 g cukru moučka
- 20g máku
- 1 lžíce hladké mouky
Poleva ze zakysané smetany:
- kelímek zakysané smetany
- 3 plátky želatiny
Na ozdobu:
- mletý mák
- citrón
- čestvá máta
Postup:
Pečicí formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
V mixéru rozdrťte sušenky a v rendlíku rozpusťte máslo. Smíchejte a vtlačte na dno formy.
Dejte na půl hodiny ztuhnout do lednice.
V robotu nebo rušně nejprve prošlehejte lučinu společně s cukrem a mákem.
Snižte robot na nejnižší otáčky a po jednom přidávejte vejce a žloutek. Nemixujte rychle, v korpusu by se dělaly zbytečné bubliny.
Přidejte lžíci hladké mouky.
Na závěr přidejte zakysanou smetanu.
Při přípravě polevy je důležité, aby plátky želatiny dostatečně naboptnaly. Namočte je do studené vody zhruba na 5 minut.
V rendlíku rozehřejte tři lžíce vody. Až bude voda horká, přidejte do ní naboptnalou želatinu, která se rozpustí.
Rozpuštěnou želatinu nalijte do zakysané smetany, promíchejte a následně jí nalijte na povrch dortu. Dort tak bude mít krásně bílý a hladký povrch. (Pokud toužíte po ultra makovém dortu, můžete trochu máku přidat i do polevy).
Dort nechte vychladit v lednici do druhého dne. Ozdobte a můžete mlsat!
Dobrou chuť!