KARAMELOVO-HRUŠKOVÝ DORT
Jsem milovnicí slaného karamelu a garantuji Vám, že tenhle hruškový dort s karamelem si také zamilujete. Přes to, že je třeba připravit spoustu jednotlivých kroků, dort sám o sobě není těžký a zvládne ho každý. A tenhle karamel je jeden z nejlepších, co jsem kdy jedla.
Tak se do toho pusťme!
Ingredience
Korpus:
- 0.5 dl oleje
- 1 špetka soli
- 5 ks vajec
- 0.5 dl vody
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 140 g hladké mouky
- 140 g polohrubé mouky
- 180 g kokosového cukru (můžete nahradit klasickým či třtinovým)
Hrušková náplň:
1 lžíce másla
2 hrušky nakrájené na kostičky
1 lžíce cukru krystal
1 lžička skořice
Slaný karamel:
200 g cukru krystal
50 ml vody
200 ml smetany (33%)
Půl - 1 lžička soli (dle chuti)
Krém:
500g mascarpone
250g tučného tvarohu
Slaný karamel
Na ozdobu:
3 pečené hrušky (Necháme péct půl hodiny v troubě na 160°)
Postup
- Korpus
- Oddělte bílky, dejte je do čisté mísy a vyšlehejte je do tuhého sněhu spolu se špetkou soli.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny.
- Ke žloutkům přilijte vodu a olej. Vše promíchejte.
- Přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a opět míchejte.
- Nakonec špachtlí jemně vmíchejte vyšlehaný sníh.
- Hrušková náplň
- Na pánvi nechte rozpustit máslo.
- Poté na másle osmažte nakrájenou hrušku.
- Poprašte cukrem a skořicí a nechte změknout a rozvonět.
- Před přidáním do dortu nechte hrušky vychladnout.
- Slaný karamel
- Do hrnce dejte cukr společně s vodou a nechte cukr rozpustit (Hlídejte a míchejte!)
- Když je cukr rozpuštěný (trvá to cca 8 minut) opatrně přilijte smetanu. (Nedoporučuji ochutnávat, protože karamel je neskutečně horký a nejednou jsem si spálila jazyk. 😅)
- Karamel míchejte, než se vše hezky spojí.
- Nakonec přidejte půl lžičky soli.
- Karamel nechte úplně vychladit.
- Krém
- Mascarpone a tvaroh vyšlehejte v míse do krému.
- Do krému přidejte karamel dle chuti a opět šlehejte.
- Sestavení dortu
- Korpus rozřízněte na tři díly (Rovnou vrstvu korpusu, která byla na spodu formy si nechejte až na horní díl dortu).
- Jako první přijde na podnos koláč korpusu, který upevněte do ráfku (pokud máte).
- Následuje krém.
- Na krém vrstvěte změklé hrušky se skořicí.
- Hrušky potřete lžící karamelu .
- Poté přichází na řadu další korpus a stejným postupem sestavte celý dort.
- Poslední korpus, který byl na dně formy dáme hladkou stranou nahoru, aby byl dort krásně rovný.
- Zbytek krému rozetřete pomocí špachtle navrch i kolem dortu a uhlaďte.
- Dejte ztuhnout na půl hodiny do lednice.
- Vychlazený karamel by měl být stále táhlý. Doporučuji na dort dávat karamel studený, protože tak se Vám krém nerozteče.
- Na vychlazený dort lžící roztíráme karamel.
- Nakonec ozdobíme pečenými hruškami.
DOBROU CHUŤ!