KARAMELOVO-HRUŠKOVÝ DORT

19.02.2023

Jsem milovnicí slaného karamelu a garantuji Vám, že tenhle hruškový dort s karamelem si také zamilujete. Přes to, že je třeba připravit spoustu jednotlivých kroků, dort sám o sobě není těžký a zvládne ho každý. A tenhle karamel je jeden z nejlepších, co jsem kdy jedla. 

Tak se do toho pusťme!

Ingredience

Korpus: 

  • 0.5 dl oleje
  • 1 špetka soli
  • 5 ks vajec 
  • 0.5 dl vody
  • 1 balíček prášku do pečiva 
  • 1 balíček vanilkového cukru 
  • 140 g hladké mouky 
  • 140 g polohrubé mouky
  • 180 g kokosového cukru (můžete nahradit klasickým či třtinovým)

Hrušková náplň:

1 lžíce másla

2 hrušky nakrájené na kostičky

1 lžíce cukru krystal

1 lžička skořice

Slaný karamel:

200 g cukru krystal

50 ml vody

200 ml smetany (33%)

Půl - 1 lžička soli (dle chuti)

Krém:

500g mascarpone

250g tučného tvarohu

Slaný karamel 

Na ozdobu: 

3 pečené hrušky (Necháme péct půl hodiny v troubě na 160°)

Postup

  • Korpus
  1. Oddělte bílky, dejte je do čisté mísy a vyšlehejte je do tuhého sněhu spolu se špetkou soli.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny.
  3. Ke žloutkům přilijte vodu a olej. Vše promíchejte.
  4. Přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a opět míchejte.
  5. Nakonec špachtlí jemně vmíchejte vyšlehaný sníh.
  • Hrušková náplň
  1. Na pánvi nechte rozpustit máslo. 
  2. Poté na másle osmažte nakrájenou hrušku. 
  3. Poprašte cukrem a skořicí a nechte změknout a rozvonět.
  4. Před přidáním do dortu nechte hrušky vychladnout.
  • Slaný karamel 
  1. Do hrnce dejte cukr společně s vodou a nechte cukr rozpustit (Hlídejte a míchejte!)
  2. Když je cukr rozpuštěný (trvá to cca 8 minut) opatrně přilijte smetanu. (Nedoporučuji ochutnávat, protože karamel je neskutečně horký a nejednou jsem si spálila jazyk. 😅)
  3. Karamel míchejte, než se vše hezky spojí.
  4. Nakonec přidejte půl lžičky soli.
  5. Karamel nechte úplně vychladit.
  • Krém
  1. Mascarpone a tvaroh vyšlehejte v míse do krému.
  2. Do krému přidejte karamel dle chuti a opět šlehejte.
  • Sestavení dortu
  1. Korpus rozřízněte na tři díly (Rovnou vrstvu korpusu, která byla na spodu formy si nechejte až na horní díl dortu).
  2. Jako první přijde na podnos koláč korpusu, který upevněte do ráfku (pokud máte).
  3. Následuje krém.
  4. Na krém vrstvěte změklé hrušky se skořicí.
  5. Hrušky potřete lžící karamelu .
  6. Poté přichází na řadu další korpus a stejným postupem sestavte celý dort. 
  7. Poslední korpus, který byl na dně formy dáme hladkou stranou nahoru, aby byl dort krásně rovný. 
  8. Zbytek krému rozetřete pomocí špachtle navrch i kolem dortu a uhlaďte.  
  9. Dejte ztuhnout na půl hodiny do lednice.
  10. Vychlazený karamel by měl být stále táhlý. Doporučuji na dort dávat karamel studený, protože tak se Vám krém nerozteče.
  11. Na vychlazený dort lžící roztíráme karamel.
  12. Nakonec ozdobíme pečenými hruškami. 


DOBROU CHUŤ! 



Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky